Tuesday 7 June 2011

AYAM PERCIK KELANTAN

BAHAN-BAHANNYA
1 EKOR AYAM DIPOTONG 12BAHAGIAN
SANTAN PEKAT DARI 1 BIJI KELAPA
I BATANG SERAI DIKETUK
SEDIKIT AIR ASAM JAWA
SEDIKIT JINTAN MANIS
BAHAN A
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA
SEDIKIT GARAM
BAHAN B
4 ULAS BAWANG MERAH
1 INCI HALIA
2 BIJI BUAH KERAS
GULA DAN GARAM
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1.tumbuk bahan A dan gaulkan bersama potongan ayam dan perap seketika
2.tumbuk bahan B dan masukkan kedalam santan yang telah dipanaskan
3.masukkan serai,air asam jawa dan jintan manis ke dalam santan dan kacau
4.masak sehingga kuah menjadi pekat dan masukkan garam dan gula secukup rasa
5.bakar ayam kira-kira 1/2 masak
6.setelah 1/2 masak lumurkan ayam dengan kuah percik
7.bakar semula ayam sehingga benar-benar masak
8.setelah ayam masak lumurkan sekali lagi dengan lebihan kuah percik
9.sedia untuk dihidangkan
SELAMAT MEMCUBA

No comments: